Tényleg annyira károsak az E-számok?

2017/06/02. - írta: ProfiEdző

Egy időben a csapból is az folyt, hogy az E-számos ételek mennyire károsak. Manapság pedig egyre több az „E-mentes” felirat a különböző élelmiszereken. Lehet, hogy tényleg van bennük valami? e-mentes.jpg

Mik is azok az E-számok?
Az Európai Unió által engedélyezett élelmiszer-adalékanyagokat jelölik.

Oké, de mik lehetnek adalékanyagok?
Magyarországon az élelmiszerkönyv szerint:

"adalékanyag minden olyan élelmiszerként önmagában nem fogyasztott és jellemző élelmiszer összetevőként nem alkalmazott anyag – tekintet nélkül arra, hogy van-e tápértéke vagy sem –, amelyet az adott élelmiszer gyártása, feldolgozása, elkészítése, kezelése, csomagolása, szállítása és tárolása során technológiai célból szándékosan adnak az élelmiszerhez, melynek eredményeként önmaga vagy származéka közvetlenül vagy közvetetten az élelmiszer összetevőjévé válik".

consumerbasket.jpgNagy néphiedelem esett most a süllyesztőbe, igaz?

Bizony, nem csak mesterséges adalékokat takarnak az E-számok! Jelölhet akár C-vitamint is, aminek többféle kódja is forgalomban van E300-tól egészen E305-ig. e-mentes2.jpg

Viszont, E-szám természetessége ide vagy oda, akad néhány precedens beszámoló, melyek szerint évekkel később észlelték bizonyos E-vegyületek negatív hatásait.

Azonban főként azoknak van oka aggodalomra az E-számos termékekkel kapcsolatban, akik valamilyen ételallergiával küzdenek. kaloria3.jpg

A termék hátoldalát a következőképpen tudod leolvasni:

E100-199: színezékek: Természetes vagy mesterséges eredetű anyagok, melyeket az élelmiszerek színének kialakítására használnak. Segítségükkel az áru étvágygerjesztővé válik, "minőségi" érzetet adva a terméknek – holott gyakran csak azért használnak színezéket, hogy a valódi, szegényes tápanyagtartalmat külsőleg ellensúlyozzák.

E200-299: tartósítószerek: Óvják az élelmiszerek minőségét és növelik az eltarthatóságukat.

E300-399: antioxidánsok és savanyúságot szabályozó adalékanyagok: Megakadályozzák a káros romlási folyamatokhoz vezető oxidációs folyamatokat, például a zsiradékokban, olajokban. A szilárd és folyékony élelmiszerek, italok ízét alakítják ki velük. A legkevésbé ártalmas csoport.

E400-499: sűrítőanyagok, stabilizátorok és emulgeálószerek: Segítik a megfelelő állag kialakítását és megőrzését, fontosak az élelmiszeripari műveletek során is.

E500-599: pH- szabályzó anyagok és csomósodást gátló anyagok: Nedvszívó hatású anyagok, melyek főleg a por alakú élelmiszerek csomósodását, összetapadását késleltetik vagy szüntetik meg.

E600-699: ízfokozók: Természetes, természetazonos és mesterséges típusai egyaránt lehetnek, de mindegyik elkülönítetten és dúsítva tartalmazza a zamatot adó anyagokat.

E700-799: antibiotikumok

E900-999: vegyes: például ide tartoznak az édesítőszerek A cukortól eltérő, mesterségesen előállított anyagok, melyek az élelmiszereknek édes ízt adnak.

E1100-1599: kiegészítő anyagok

További hasonló,
és az edzéssel kapcsolatos
hasznos információért:

hetfotoledzek.jpg

Címkék: fogalom
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://edzobarat.blog.hu/api/trackback/id/tr8412560219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása