Miért is van szükségem a fehérjére?

2017/06/24. - írta: ProfiEdző

Minden a sejtjeinkben lejátszódó folyamatban kiemelt szerepük van a fehérjéknek – így hiányállapotuk felborítja a szervezetünk működését. Rengeteg élelmiszer tartalmaz fehérjét különböző mértékben. Nézzük meg, hogyan tudjuk magunkhoz venni! feherje.jpg

A fehérjék a tápanyag létra élén állnak, és aminosavakból épülnek fel.

Szervezetünkben 20 féle aminosav található, viszont ebből 9 fajtát külső forrásokból kell megadnunk neki – önmaga ugyanis azokat nem képes előállítani. Tehát nagyon sok múlik a helyes táplálkozáson!

protein2.pngHozzájuthatunk állati eredetű forrásokból:
A marha- és a csirke hús a legjobb fehérje forrás – 100 gramm húsuk 21 gramm fehérjét tartalmaz, ahogy a hal is közel annyit – amit Omega-3 tartalma miatt is érdemes fogyasztani!

100 gramm tehéntúróval 16 gramm fehérjét veszünk magunkhoz, míg 100 gramm tojással kb 13 grammot.

protein1.jpg

Vannak növényi eredetű források is:
Ezek a dió- és gabonafélék, és hüvelyes zöldségek. Azt tudtad például, hogy 100 gramm tökmagban 29 gramm fehérje van, ugyanennyi mandulában pedig 21 gramm? 

Edzés után viszont a leggyorsabb módja visszatölteni a fehérje raktárat, ha protein szeletet fogyasztasz, vagy megiszol egy fehérjeturmixot!

Hogy ne lépjen fel hiányállapot, a különböző felszívódású fehérjékkel könnyebben tudsz kalkulálni: vannak lassan-, közepesen- és gyorsan felszívódó fehérjék.

protein3.jpg

Lassú felszívódásút érdemesebb inkább edzés után és/vagy este fogyasztanod - ilyenek például a húsok és a halak. Gyors felszívódású fehérjéket reggelire, napközben, és edzés után is ehetünkezek a tejtermékek, mint például a joghurt.

protein4.jpg

Ahol pedig nem kell takarékoskodnod
az energiával, az a

KissLife Sportcentrum!

Kelenföld legmodernebb edzőterme!

Klimatizált, jól felszerelt, kellemes hangulatú,
és profi szakmai segítséget is nyújt!

hetfotoledzek.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://edzobarat.blog.hu/api/trackback/id/tr8012615781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása