Minden a sejtjeinkben lejátszódó folyamatban kiemelt szerepük van a fehérjéknek – így hiányállapotuk felborítja a szervezetünk működését. Rengeteg élelmiszer tartalmaz fehérjét különböző mértékben. Nézzük meg, hogyan tudjuk magunkhoz venni!
A fehérjék a tápanyag létra élén állnak, és aminosavakból épülnek fel.
Szervezetünkben 20 féle aminosav található, viszont ebből 9 fajtát külső forrásokból kell megadnunk neki – önmaga ugyanis azokat nem képes előállítani. Tehát nagyon sok múlik a helyes táplálkozáson!
Hozzájuthatunk állati eredetű forrásokból:
A marha- és a csirke hús a legjobb fehérje forrás – 100 gramm húsuk 21 gramm fehérjét tartalmaz, ahogy a hal is közel annyit – amit Omega-3 tartalma miatt is érdemes fogyasztani!
100 gramm tehéntúróval 16 gramm fehérjét veszünk magunkhoz, míg 100 gramm tojással kb 13 grammot.
Vannak növényi eredetű források is:
Ezek a dió- és gabonafélék, és hüvelyes zöldségek. Azt tudtad például, hogy 100 gramm tökmagban 29 gramm fehérje van, ugyanennyi mandulában pedig 21 gramm?
Edzés után viszont a leggyorsabb módja visszatölteni a fehérje raktárat, ha protein szeletet fogyasztasz, vagy megiszol egy fehérjeturmixot!
Hogy ne lépjen fel hiányállapot, a különböző felszívódású fehérjékkel könnyebben tudsz kalkulálni: vannak lassan-, közepesen- és gyorsan felszívódó fehérjék.
Lassú felszívódásút érdemesebb inkább edzés után és/vagy este fogyasztanod - ilyenek például a húsok és a halak. Gyors felszívódású fehérjéket reggelire, napközben, és edzés után is ehetünk – ezek a tejtermékek, mint például a joghurt.
Ahol pedig nem kell takarékoskodnod
az energiával, az a
KissLife Sportcentrum!
Kelenföld legmodernebb edzőterme!
Klimatizált, jól felszerelt, kellemes hangulatú,
és profi szakmai segítséget is nyújt!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.