Ezért van szükség a pihenő napokra

2017/04/26. - írta: ProfiEdző

Az edzőtermek világában elég szélsőséges vélemények keringenek a pihenőnapokat illetően. A valóság az, ha nem töltesz legalább heti 1 teljes napot az edzőtermen kívül, a szervezeted produkálni fogja azokat a tüneteket, amit a köznyelv túledzésként definiál. Hosszú távon ez az állapot krónikussá válhat, ami elkerülhető!tuledzes2.jpgIzmainkon a terheléstől mikrorepedések keletkeznek.
Időre van szükség, hogy ezek a sérülések megfelelő mértékben regenerálódjanak
- ha nem szeretnénk stira szerű elváltozásokat az egyes izomcsoportok környékén a bőrünkön. Továbbá, a pihenés azért is fontos, mert olyankor az izmok nincsenek annyira igénybe véve, így ez alatt fognak tudni feltöltődni tápanyagokkal.

Túledzés esen a következőket észlelheted:
- csökken a teljesítményed
- dekoncentrált leszel
- ingerlékenyebbé válsz
- magasabban pörög a vérnyomásod
- a normál érték felett lesz a nyugalmi pulzusod
- étvágytalanság jelentkezhet (ezáltal súlyt- és izmot is veszthetsz!)
- csökken az immunrendszer védekező erejetuledzes3.jpg

Amennyiben a fenti tünetekből több is jelentkezik, érdemes néhány napnál hosszabbra kitolni a pihenést. Másként az állapot krónikussá fokozódhat, aminek komolyabb teljesítmény csökkenés és depresszió lehet az eredménye.

Nem hiába fontos aranyszabály az edzésben a fokozatosság elve!

Nekem nem régiben az Edző Centrum egyik trénere volt segítségemre, és szakképzettségével egy elég komoly edzéstervet állítottunk össze, hogy hatékonyabban dolgoztathassam az izmaimat, mégis meglegyen a kellő regenerációs idő.

Egy edzésterv tökéletes tehát arra is, hogy elejét vegyük egy ilyen esetleges malőrnek. Fontos tehát, hogy legalább 1 esőnapot iktassunk be, mikor más szenvedélyünknek hódolunk - hagyjunk időt, had gyarapodjanak azok az izmok!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://edzobarat.blog.hu/api/trackback/id/tr4312437763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása