Így válaszd meg az edzés intenzitását

2017/05/15. - írta: ProfiEdző

Hogy a legtöbbet tudd kihozni az edzésből, nagy mértékben függ attól, hogy megfelelően válaszd meg az intenzitásodat. Te be tudod lőni az arany középutat?intenzitas4.jpgMi is az az edzés intenzitás?
Az edzés terhelésének a mértéke.
Minél intenzívebb a gyakorlatok végzése, annál több oxigénre van szüksége a szervezetnek, és annál több kalóriát éget el.intenzitas.jpg

Hogy válasszam meg az intenzitás mértékét?
Ha állóképesség fokozása és szálkás izomzat építése a cél, akkor egy közepes erősséget kell belőni, hogy tényleg produktív legyen egy edzés.
Az alacsony intenzitású gyakorlatok inkább átmozgató jellegű tevékenységnek jók.

A túl nagy intenzitásnak pedig azért nincs értelme, mert nem ér el vele az ember nagyobb eredményt, viszont hamarabb elfárad – ráadásul, ha túl nagy erősséggel edzünk, akkor nagyobb a sérülés veszélye is.intenzitas3.jpg

Mi számít közepes intenzitásnak?
A légzésed felgyorsul, érzed az izommunkát, és elkezdesz verejtékezni
. Érzed, hogy valószínűleg tudnál még keményebben dolgozni, de akkor már túl hamar kifáradtál – így megint nem azt érnéd el az edzéssel, amit szeretnél.

De van egy egyszerűbb és biztosabb módja a meghatározásnak, ha pulzusmérő órát használsz. A közepes intenzitáshoz az egyéni maximális pulzusszám 70-80%-ában kell tartani az értéket.intenzitas2.jpg

Mi az a maximális pulzusszám?
220 – életkor = maximális pulzusszám

Amennyiben a fogyás a célunk az edzéssel, azt ne felejtsük el, hogy a  zsírégetés az aerob mozgás 35-40. percénél indul be - tehát érdemes legalább 1 órán át mozognunk, hogy legyen eredménye az edzésnek!

Címkék: edzés fogalom
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://edzobarat.blog.hu/api/trackback/id/tr8012501519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása